niedziela, 27 listopada 2016

Zrób to sam - Obserwatorium meteorologiczne

Zastanawiałem się nad formułą bloga. Bo dotychczasowa uległa wyczerpaniu, a nie będę na siłę doszukiwał się zjawisk paranormalnych tylko w celu szerzenia sensacji.

Przyszłość gospodarki leży w odchodzeniu od wymiany rynkowej między producentami, a konsumentami. Wskutek rozwoju technologii produkcji coraz większy zakres dóbr będzie można wytwarzać lokalnie, na użytek własny, rodziny lub społeczności.
Pralki automatyczne wyeliminowały zawód praczki. Odkurzacze oznaczają rzadsze trzepanie dywanów. Zmywarki oszczędzają czasu na zmywanie naczyń.
Ostatnio tak zoptymalizowałem sobie przygotowywanie dwudaniowego obiadu, że zajmuje to około 1 minuty, plus 20 minut oczekiwania aż się ugotuje. To głównie dzięki fabrycznym automatom produkującym kotlety i sosy, oraz zupy-mrożonki, w domu pozostaje mi tylko podgrzać i ugotować ryż lub kaszę.
Kiedyś wytwarzano w domach dżemy, kiszone ogórki itp., jednak to zanika, na rzecz kupionych gotowych, bo to wygodne i oszczędzające czas. A ja odkryłem, że można kupić niezłe sosy oraz kotleciki, choć trzeba poszukać w różnych sklepach, ich oferta jest na razie mocno ograniczona.

Automaty produkujące różne dobra dla domowników to na razie pieśń przyszłości, na razie nieśmiało zaczynają pojawiać się pierwsze drukarki 3D do tworzyw sztucznych (profesjonalne potrafią też drukować z metalu i innych materiałów).
Jednak samemu dotychczas dostępnymi narzędziami też można wytworzyć całkiem pokaźny asortyment dóbr na własny użytek. Oszczędza się pieniądze (uniezależniając od systemu monetarnego), a czasowo to niekoniecznie wychodzi dłużej niż oczekiwanie na przyjazd specjalisty.

Zebrało mi się nieco materiałów i literatury typu DIY, czyli "zrób to sam". Spróbuję trochę pozamieszczać dla dobra ludzkości :)

Na pierwszy ognień idzie słynny Adam Słodowy, odcinek programu telewizyjnego o budowie wskaźnika wiatru, oraz o technologiach lutowania:
Ciąg dalszy:

1 komentarz:

- pisze...

To głównie dzięki fabrycznym automatom produkującym kotlety i sosy,
Czytasz skład chemiczny ? Smacznego ;)